Wanneer is bodemsanering verplicht? In deze blog vertellen wij u hier meer over. Is er besloten om een stuk grond te gaan hergebruiken, zoals bijvoorbeeld voor de bouw van huizen, het uitgraven van een kelder of voor funderingsherstel? Dan is het belangrijk dat de grond schoon is voordat er een begin gemaakt kan worden met de werkzaamheden.
Blijkt de grond sterk vervuild, dan komt bodemsanering in beeld. Verontreinigingen in de grond kunnen voortkomen uit diverse historische activiteiten of door menselijke handelingen, zoals industriële processen, landbouw of ongecontroleerde afvaldumpingen. Soms kan een verontreiniging zelfs het gevolg zijn van een ongeluk, zoals een lekkage van gevaarlijke stoffen. In dergelijke gevallen is het van groot belang om snel te handelen.
Saneringsplan opstellen na het uitvoeren van bodemonderzoek
Het gehele proces begint bij het uitvoeren van een bodemonderzoek. Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt de mate van verontreiniging vastgesteld. Deze analyse is belangrijk om de grond in te delen in een bepaalde klasse. Deze klasse bepaalt welke maatregelen er nodig zijn, welke saneringstechnieken er gebruikt gaan worden en welke veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden om het saneren op een verantwoorde manier uit te voeren.
Deze werkzaamheden worden omschreven in ons VGM-werkplan wat de leidraad is tijdens de bodemsanering. Voorafgaand aan de bodemsanering wordt er een saneringsplan opgesteld of een melding gedaan. Na goedkeuring hierop door het bevoegd gezag, kunnen de saneringswerkzaamheden worden uitgevoerd.
Aanpak van de sanering
De aanpak van de sanering is afhankelijk van de vastgestelde veiligheidsklasse, de soort verontreiniging en het doel van de sanering.
Bij ieder geval wordt bekeken welke saneringsmethodes er mogelijk zijn. Daarnaast wat bij het gebruik van de locatie nodig is om de sanering goed, maar ook kostentechnisch voordelig uit te voeren.
De mogelijkheden zijn bijvoorbeeld afvoeren naar een verwerker voor reiniging, maar ook afdekken met bijvoorbeeld een leeflaag of bestrating. Wij kunnen u hier goed adviseren.
Wet- en regelgeving
Bij het uitvoeren van de sanering is het belangrijk dat het wordt uitgevoerd volgens de laatste wet- en regelgeving.
Er moeten maatregelen genomen worden om verdere verspreiding van de verontreinigingen te voorkomen en daarnaast om de werkzaamheden veilig voor werknemers, gebruikers en omwonenden uit te voeren.
Al met al biedt een saneringsplan in combinatie met ons VGM-werkplan een gestructureerde aanpak voor het saneren van verontreinigde grond.
Het richt zich niet alleen op de technische uitvoering van de sanering, maar ook op de veiligheidsaspecten en de nazorg.
Dijkboom kan u helpen
Er komen verschillende aspecten kijken bij bodemverontreinigingen. Dijkboom neemt alle taken uit handen. Wij verzorgen niet alleen het verwijderen van de vervuilde grond, maar ook alle voorbereidende werkzaamheden, de afvoer van het afval en het herstellen van de bodem. Zo krijgt u een schone en veilige omgeving. Daarnaast zijn wij in het bezit van de juiste certificeringen om deze werkzaamheden uit te voeren.